Ugodne gume

Zimske gume

Pozor: zimske in letne gume po ugodnih cenah

V skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v R Sloveniji je na cestah v Sloveniji, razen na avtocesti in hitri cesti, na katerih so zimske razmere, prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopnimi vozili, za vozila, ki prevažajo nevarno blago, in za izredne prevoze. Upravljavec avtocest in hitrih cest lahko na teh cestah zaradi zimskih razmer za prej navedena vozila časovno in prostorsko omeji promet. O prepovedi prometa mora obvestiti javnost in postaviti prometno signalizacijo za izločanje, tam, kjer je to mogoče. Za učinkovito, racionalno in varno omejitev prometa v zimskih razmerah na avtocestah in hitrih cestah upravljavec teh cest uskladi ukrepe s policijo.

Šofer, katerega vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima primerne zimske opreme, se kaznuje v skladu s 114. členom ZVCP-1 z globo 120, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen promet ostalih vozil, pa z globo 400 EUR. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se kaznuje za tak prekršek z globo najmanj 1.200 (odgovorna oseba najmanj 120) evrov, če je zaradi tega oviran ali onemogočen promet, pa z globo najmanj 4.000 (odgovorna oseba najmanj 400) EUR. Danes so digitalna transformacija izdržljivejše in kakovostnejše kot pred časom. Proces proizvodnje in razvoja avtomobilskih gum je napredoval, kljub vsemu pa je dobro pnevmatike zamenjati na vsakih nekaj sezon, saj se njena prožnost in odzivnost z leti poslabša. S tem pa je tudi varnost na vozišču slabša. V Sloveniji večina voznikov dvakrat letno na svojih osebnih vozilih zamenja letne oziroma zimske gume. Ko pa se te obrabijo, jih je potrebno zamenjati oziroma kupiti nove. Tu pa ponavadi nastopijo težave, ko kupec ob nakupu ne ve, koliko so te nove pnevmatike stare oz kdaj so bile proizvedene. Dosti voznikov odlaša z menjavo letnih pnevmatik za zimske in obratno. Toda dolgoročno s takim pristopom ne prihranijo, saj letne pnevmatike niso namenjene za zimske vozne razmere, pravtako zimske gume niso za poletne vročine, saj se gume hitreje obrabljajo in izgubljajo svoje vozne lastnosti. Nove gume po ugodni ceni lahko kupite tudi preko internetne trgovine. Vaše gume so lahko tudi sezonsko shranjene pri avtomehanikih. Primerno shranjene bodo vaše stare gume počakale na naslednjo sezono. S tem boste prihranili denar in prostor za hrambo, pravtako pa bodo letne in zimske gume shranjene na ustrezen način. Gotovo ste naveličani iskanja pnevmatik pri različnih prodajalcih in si želite, da bi lahko zimske ali letne pnevmatike za osebna vozila, kombije ali motorna vozila enostavno kupili na enem mestu in to po izjemno ugodnih cenah? Prednosti nakupovanja moto gum na internetu je vsekakor nižja cena, kot pri vulkanizerjih. Imajo pa vulkanizerji prednost, da vam kupljene pnevmatike tudi namestijo, pravtako pa so dolžne prevzeti vaše stare obrabljene in dotrajane gume. Zakon o varnosti cestnega prometa (Ur. list RS št. 56/08) v 114. členu določa, da morajo biti osebna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in določa, da morajo imeti vozila na cestah v Republiki Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema cestišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo predpisano zimsko opremo.

Razvoj gum oz. avtomobilskih gum so poleg izumitelja Dunlopa, nadaljevali še angleži Sinclair ter Edlin. V letu 1890 je mehanik Wilch avto pnevmatiko razdelil na dva dela in sicer zunanji plašč gume ter notranjo zračnico. Nadaljni razvoj pnevmatik sta nadaljevala francoza, brata Michelin. Razvoj avtomobilskih gum se je nato razvijal vzporedno z avtomobili. Avto guma nastane s pomočjo vulkanizacije kavčuka. Končni proizvod je avtomobilska pnevmatika, ki je prožna, odporna na kemijske reakcije, spremembe vremena in zato zelo primerna za uporabo v avto industriji. Znamke avtomobilskih pnevmatik so: B.F. Goodrich, Barum, Bridgestone, Cheng Shin, Continental, Cooper, Dayton, Delinte, Diversen, Double Coin, Dunlop, Durun, Falken, Firestone, Fulda, Fullrun, Fullway, Gajah Tunggal, General, Gislaved, Golden Tyre, Goodyear, Gremax, Hankook, Jinyu, Kleber, Kumho, Ling Long, Marshal, Masterstell, Matador, Maxxis, Meteor, Michelin, Milestone, Nankang, Nexen, Nokian, Pegasus, Pirelli, Regal, Roadhog, Roadstone, Semperit, Sportiva, Sumitomo, Toyo, Tyfoon, Uniroyal, Viking, Vredestein, Wanli, Yokohama, … To so samo največji in najbolj znani proizvajalci avtomobilskih in moto pnevmatik, a nikakor ne edini. Obstajajo letne in zimske gume za moto vozila, motorje, osebna vozila, terence, SUV-je, dostavna ali kombi vozila, traktorje, kamione, delovne stroje, kot so bagri, nakladalniki, viličarji, … Zaradi varnosti v cestnem prometu je potrebno gume ustrezno zamenjati.

<< Domov